Det å møte pasientene og oppleve deres hverdag har forandret vårt syn på virkeligheten.

Children’s Burn & Wound Care Foundation har gjort en fantastisk jobb i Etiopia, og det har vært en glede å få bidratt i deres arbeid.

Natt til 25. februar 2017 landet vi i kontrastenes by, Addis Abeba. En by på størrelse med Harstad kommune, og med nesten dobbelt så mange innbyggere som hele Norge. Det er ikke uten grunn at byen kalles kontrastenes by, på den ene siden av gaten lever folk i hus bygd av bølgeblikk, og på andre siden står Den Britiske Ambassaden med rideklubb og golfbane. Bare dette var annerledes, og utrolig sterkt å se. Blant all lokalbefolkningen skilte vi oss ut, og blikkene vi fikk var mange. Det varierte fra ulme til nysgjerrige blikk, og kommentarer på utseende hørte vi ofte. Bilene tutet, og lokalbefolkningen ville hilse på.

2000 pasienter

I et land hvor matlagingen ofte foregår over åpen ild, er det ikke sjokkerende at barn og voksne stadig blir utsatt for alvorlige brannskader. De som kan kalles heldige har blitt tatt inn under vingene til Children’s Burn & Wound Care Foundation, og for dem venter det en lysere fremtid. Sykehuset The Cure er fullt av utrolig takknemlige barn takket være innsatsen til støttespillerne til CBWCF, og på sykehuset MCM er det voksne som også er glad for hjelpen de har fått. Siden oppstarten i 2008 har CBWCF behandlet over 2000 pasienter, og disse har fått fantastisk oppfølging av organisasjonen.

Dursito

Children’s Burn & Wound Care foundation har bidratt med å få sine unge pasienter inn på skole og gitt en mulighet for utdanning. I Norge er grunnskole obligatorisk for alle, i Etiopia er saken en annen. For å komme inn på skole i Etiopia, må det betales en avgift, og alt av skolemateriell må man finansiere selv. Dersom du mangler skoleuniform, slipper du ikke inn.

En av pasientene vi ble kjent med, Dursito, er ei jente på 8 år med en historie vi syntes er verdt å dele. Som mange andre bor hun i et hjem med ildgruve på gulvet, og når hun skulle gi mat til lillebroren sin skjedde ulykken. Dursito har epilepsi, og på grunn av mangel på medisin fikk hun epilepsianfall – og falt i bålet. Brannskadene var betydelig, og arrvevet i hendene trakk seg sammen og låste håndleddene. Til tross for skadene, var jenta full av livsglede. Dursito og faren befinner seg fortsatt der de var når vi forlot dem, hos noen italienske nonner som samarbeider med CBWCF. Takket være hjelpen fra CBWCF har Dursito blitt operert, og får muligheten til å fortsette et normalt liv.

Transplantasjon

Vi møtte også 19 år gamle Sethe, som er alenemor til en tre år gammel jente. For å få en fast inntekt, flyttet hun fra landet og inn til byen og fikk seg en jobb på en kinesisk lærfabrikk. Allerede første dagen på ny jobb ble skjebnesvanger da Sethe ble satt i gang med en oppgave hun ikke hadde fått tilstrekkelig opplæring i. Hun skulle mate en skinnpresse med materiale, og allerede på første forsøk mistet hun 8 av 10 fingre, men en av de to gjenstående tomlene fikk huden revet av. Under vårt besøk på sykehuset MCM fikk vi beskjed at ved samme fabrikk, og samme maskin, hadde ulykken gjentatt seg med en eldre mann. For fabrikken har det foreløpig ikke fått noen konsekvenser, og fremtiden for både Sethe og mannen har blitt reddet av CBWCF. Ved hjelp av organisasjonen og en kirurg fra Tyskland vil Sethe kunne få en gripefunksjon ved å transplantere en tå til tidligere pekefinger. En lignende operasjon har blitt gjort tidligere, som Afrikas første tå til hånd-transplantasjon.

Bilder og videoer av pasientene kan ikke sammenlignes med realiteten. Det å få se og høre historiene var en oppvekkende opplevelse, og vi slet med å holde tårene tilbake. Til tross for mental forberedelse, var inntrykkene sterke og sjokkerende.

Pelletsovner

Vi var på besøk hos en lokal familie og fikk delta på den tradisjonelle kaffeseremonien. Gjestfriheten var stor når hele nabolaget delte stoler slik at vi skulle få sitteplasser, og kopper slik at alle skulle få smake. Når vi satt der føltes alt rett, som om det var meningen at vi skulle være akkurat der. En familie på fire bor i et skur på åtte kvadratmeter bygget av jord og bølgeblikk. På gulvet er det ikke lengre en ildgruve, for CBWCF har utviklet et bedre og tryggere alternativ: Pelletsovner som skal forhindre fremtidige brannskader. Forskjellen på deres og våre boforhold gjør at vi har fått et nytt perspektiv på hvor heldige vi er.

Et sykehusopphold på 6 uker i Addis Abeba på The Cure tilsvarer 6000 kroner. Telefonen din kunne betalt for å redde et barns liv. Samme type sykehusopphold i Norge ligger på rundt 2 millioner kroner. I Norge dekker en hundrelapp et wienerbrød og en kopp kaffe, mens i Etiopia vil dette forsørge en gjennomsnittsfamilie på 4 i en uke. Dette er enda et eksempel som understreker kontrastene.

Lærerikt

Hele reisen har gitt oss en fantastisk lærdom. Det finnes ikke ord som kan beskrive denne reisen. Det er så mange aspekter og sider å ta hensyn til at et stusselig lite ord ikke er nok, det er ikke turen verdig. Men vi har vitnet at Children’s Burn & Wound Care Foundation gjør en helt fantastisk jobb. Takknemmeligheten til pasientene er noe vi har tatt med oss, og kontrastene har bidratt til å innse hvor godt vi har det. Vi vil si tusen takk til Harstad som har bidratt, og så håper vi å se dere på Walk and Run 13. og 14. juni 2017.