Skrevet av Tommy Simonsen


soltun pressebildeFotoelevene fra folkehøgskolen på Evenskjer skal hjelpe Hans Petter Schjeldrup med å realisere brannskadesykehus i Ethiopia.

Backpack Foto er en linje som kombinerer reiser og fotografering. Hittil i år har elevene reist rundt i Nordnorge og tilegnet seg breddekunnskap i å bruke kameraene sine. Nå rettes fokus mot hovedreisen som skal gjennomføres på nyåret. I slutten av januar 2010 reiser de i tre uker til Etiopia hvor skal jobbe for organiasjonen Childrens Burn Care Fondation.

Brannskader regnes som den tredje hyppigste akuttskaden i Afrika. Kvinner og barn er bland de mest utsatte, da disse skadene ofte inntreffer på kjøkkenet der det brukes åpen ild til matlaging. I Norge har vi Haukeland sykehus i Bergen som har spesialister på slike skader. I Afrika finnes det nesten ikke slik kompetanse. Brannskadeofrene får ikke hjelp, og blir ofte henstilt til en forkrøplet tilværelse når brannskaden gror. Hans Petter Schjeldrup i Harstad og brannskadekirurgen Einar Eriksen, som arbeider på et sykehus i Etiopias hovedstad Addis Abeba er to av hovedaktørene i organisasjonen. De jobber for å samle inn 10 millioner kroner til å bygge et brannskadesykehus med 30 sengeposter, samt drifting og utdanning av flere brannskadespesialister.

Backpack Fotos oppgave er å dokumentere arbeidet. Den mest krevende oppgaven ligger i en rundreise i landet, og ta bilder av Etiopias mange spennende stammekulturer, landskap og dyreliv. Landet er ikke det typiske reisemålet og er ikke så veldig påvirket av turisme. Allikevel regnes Etiopia som et av de mest spennende landene i Øst-Afrika. Blant annet finner man de eldste kirkene i verden, og skjelettet av verdens første kvinne, Lucy, ble funnet der. Etiopia er et stort og variert land med fjell på over 4000 meter i nord og sletteland i sør. Landet ligger uten kystlinje mellom Sudan i vest, Somalia i øst, Eritrea i nord og Kenya i sør. Etter reisen donerer fotoelevene alle bildene til Childrens Burn Care Fondation til fri bruk for dem. Bildene skal organisasjonen bruke til å lage en kalender som skal selges i hele Norge, og gi videre inntekter til brannskade-sykehuset i Etiopia. Dermed er elevene gjennom faget de lærer, samtidig med på å kunne gjøre en forskjell for de som trenger hjelp. Elevene er veldig motivert for oppgaven, og tar nå tak i et par måneder med hardt arbeid i forberedelser før turen går sørover.

Følg med i det videre arbeidet på hjemmesidene til Backpack Foto og Childrens Burn Care Fondation.